Om prosjektet:
Samarbeidet „Også Vi jobber i Europa“ er sammensatt av mennesker med utviklingshemming fra Frankrike, Norge, Tyskland og Nederland.
Prosjektet arbeider med omsetningen av FN-konvensjonen for rettighetene til mennesker med funksjonshemning i områdene arbeid og yrkesrettet utdanning. Deltakerne utvikler spørreskjema for livshistorie og intervjuer hverandre. På den måten blir de kjent med hverandre og praktiserer å gjøre intervju. Andre spørreskjema utvikles for å kartlegge/spørre bedrifter i nærmiljøet om hvordan mulighetene for arbeid for utviklingshemmede er, og hvilke forutsetninger for tilrettelegging som trengs.
Ut i fra resultatene skal en gjøre en analyse over muligheter og hindringer på arbeidsmarket. Gjensidig hospitering skal gi deltakerne innsyn i hvilke krav som blir stilt til dem på det åpne arbeidsmarkedet og hvilke muligheter som finnes i de forskjellige land. Gjennom den europeeiske utveksling og diskusjon med arbeidsmarketsansvarlige og politikere skal deltakere få mulighet til å kreve sine rettigheter i tråd med FN`s konvensjon for arbeid og yrkesutdanning.
Prosjektet hadde som hovudmål å kartleggja vilkåra for arbeid for yrkes- og utviklingshemma i dei fire deltakarlanda. Det overordna ønskjet er sjølvsagt å bidra til å påverka utviklinga, slik at FN sin konvensjonen (som seier at arbeid er ein menneskerett) ein gong skal verta ein realitet.
Prosjektet var lagt opp slik at deltakarane får høve til å møta og intervjua leiarar, politikarar, interesseorganisasjonar, yrkeshemma arbeidstakarar og andre i dei ulike landa som er med. Yrkeshemma menneske skal sjølv vera med i utforminga og gjennomføringa av prosjektet. Alt blir behørig dokumentert, både skriftleg og i film og bilete.
Prosjektet gjekk over 2 år, og hadde deltakarar frå Tyskland, Nederland, Frankrike og Noreg.