A A A Svart på hvitt - normalt Hvitt på svart

Gje leiken attende til barna!

Leik i barnehagen

Leiken er barna sin hovudaktivitet både for trivsel og læring. Dette veit me, men me treng likevel ei påminning av og til - til dømes når spørsmålet om måling og veging i barnehagen kjem opp i samfunnsdebatten. Her finn de relevante utdrag frå Rammeplan for barnehagar og ein artikkel om emnet, skriven til nettstaden Barnehageforum av barnehagelærar Heidi Larsen tidlegare i januar.

frå Rammeplan for barnehagar (forskrift til Opplæringslova)

2.2 Lek

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.
(Barnehageloven § 1 Formål, 1. ledd, første punktum) 
Barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter.
(Barnehageloven § 2 Barnehagens innhold, 2. ledd)

 
Leken skal ha en framtredende plass i barns liv i barnehagen. Leken har egenverdi og er en viktig side ved barnekulturen. Leken er et allment menneskelig fenomen der barn har høy kompetanse og engasjement. Den er en grunnleggende livs- og læringsform som barn kan uttrykke seg gjennom.

Leken har mange uttrykksformer og kan føre til forståelse og vennskap på tvers av alder og språklig og kulturell ulikhet. I et lekefellesskap legges grunnlag for barns vennskap med hverandre. Å få delta i lek og få venner er grunnlaget for barns trivsel og meningsskaping i barnehagen. I samhandling med hverandre legges grunnlaget for læring og sosial kompetanse. På den andre siden kan makt og utestenging i leken hindre vennskap og gode relasjoner.

Barn lærer og utvikler en sammensatt kompetanse gjennom leken. Ved å late som, går barn inn i sin egen forestillingsverden, tar andres perspektiv og gir form til tanker og følelser. Gjennom utforsking og samtale om verden og fenomener skaffer de seg kunnskap og innsikt på mange områder. Lek med den fysiske verden både ute og inne innebærer utforsking og bearbeiding av inntrykk.

Leken er en del av barnekulturen og gjenspeiler forhold i barns oppvekstmiljø og i samfunnet generelt. I leken overføres også barnekulturelle tradisjoner fra eldre til yngre barn. Lek, estetiske aktiviteter, humor og kreativitet er fenomener som har tilknytning til hverandre. Små barns lek er tett forbundet med deres særegne humor. Hos de yngste barna har humoren først og fremst en kroppslig basis og utvikles vesentlig gjennom samhandling barna imellom. Barn leker med utgangspunkt i sin nysgjerrighet, sine evner og forutsetninger.

Utelek og uteaktivitet er en viktig del av barnekulturen som må tas vare på, uavhengig av geografiske og klimatiske forhold. Barna bør få impulser og inspirasjon til leken gjennom opplevelser i nærmiljøet.

Barnehagen skal legge fysisk og organisatorisk til rette for variert lek. Barnehagens innhold bør inspirere til fantasi, skaperglede og livsutfoldelse. Personalet må være tilgjengelige for barn ved å støtte, inspirere og oppmuntre barna i deres lek. Dette vil også danne grunnlag for å sikre at alle barn får gode erfaringer og en opplevelse av å mestre samspillet med andre barn i lek. Barn som ikke deltar i lek, holdes utenfor eller ødelegger andres lek må gis særskilt oppfølging.

 

Gi leken tilbake til barna!

Av Heidi Larsen, barnehagelærer

Leken er små barns naturlige læringsarena, hvor bearbeiding av inntrykk og opplevelser, utvikling av sosial kompetanse og livsglede skjer parallelt. De grunnleggende kunnskaper og ferdigheter skapes og øves på i leken og i hverdagens dagligdagse gjøremål.

Dessverre er lek ofte noe man gjør mellom det «ordentlige» pedagogiske arbeidet. Formingsaktiviteter, samlingsstund, og andre voksenstyrte aktiviteter opptar mye av dagen for mange barnehagebarn.

Jeg mener at vi i mye større grad enn i dag skal legge til rette for leken og anerkjenne hvor viktig leken er for utviklingen av det hele menneske. Gjennom leken utvikles evnen til å samarbeide, til å løse konflikter, til å forstå og til å hjelpe andre. Utkommet av dette er barna som er sosialt kompetente og som føler ansvar for egen atferd, er lydhøre ovenfor andres behov, og kan samarbeide med andre barn og voksne. 

I et samfunnsperspektiv er det vel dette vi ønsker for våre barn. Ingen kan vel være uenige i at samarbeid, hjelpsomhet, omsorg for andre er grunnleggende elementer i et godt liv.

Derfor må vi som jobber i barnehagen tørre å slippe leken til – hver dag. Vi må slutte å være redd for ikke å «levere» det vi tror foreldre og skole ønsker av oss. Vi må begynne å ta vår egen faglighet på alvor og vise dette ved å sikre barna en utviklende hverdag i et godt læringsmiljø. Et læringsmiljø hvor leken får hovedrollen.

Vi skylder barna å gi dem dette grunnlaget med seg videre i livet. Vi har de faglige forklaringer på hvorfor dette er viktig og vi har en rammeplan som støtter oss i dette. Vi må derfor slutte å være redde for at vi ikke leverer godt nok. Vi må slutte å tro at foreldre etterspør voksen styrte aktiviteter. Og hvis de gjør det så har vi ikke vært flinke nok til å beskrive lekens verdi og den betydning leken har for deres barn utvikling og trivsel.

Det er vi som fagpersoner som skal sikre leken den plass den bør ha i barnehagen. Rammeplanen er det lovverk vi som barnehageansatte skal arbeide etter og den er klar i forhold til lekens rolle i barnehagen. Det er derfor vårt ansvar å synliggjøre hvilken utvikling leken skaper og hvorfor den er så uendelig viktig i dannelse av barnet.

Når leken får sin rette plass i barnehagen vil en av konsekvensene bli en barnehage hvor det senker seg en annenslags ro og tid til fordypelse enn vi ser der hvor voksenstyrte aktiviteter styrer dagen. I stedet for oppdelte dager med travelhet og stress for å få planlagte aktiviteter gjennomført vil hverdagen bli avløst av rolige dager hvor de voksne følger barna og lar barnas eget tempo sette farten.

Ro og fordypelse er etterspurte kvaliteter i vårt travle samfunn, vi vet at vi blir syke av stress – dette gjelder også barn. Ingen trives i et stresset miljø og utviklingen viser at stress og psykisk helse henger tett sammen. Hvis vi både kan få leken inn i barnehagen og samtidig fjerne stresset da sikrer vi våre barn et godt utgangspunkt for en godoppvekst og en psykisk helse.

Så ta en måned hvor dere fjerner ALLE voksenstyrte aktiviteter (ja – jeg mener alle) og følg barna. Se hva som skjer hvis dere går bak barna i stedet for foran dem. Jeg gjetter på at der vil oppleve en hverdagen som vil bli mye roligere og hyggeligligere enn ellers. Dager fulle av god tid til rollelek men også av formingsaktiviteter, turer og mye annet av det som pleier å skje. Forskjellen er bare at denne måneden er det barna som fører an og dere går bak og lærer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips ein ven  Skriv ut
Powered by CustomPublish AS