Førebyggande arbeid startar tidleg!
Arbeid med psykisk helse og kartlegging av angst blant born og unge
Fredag denne veka kjem representantar frå eit forskingsprosjekt (Uni Research Helse, RKBU Vest, sjå utfyllande info under) på skulen for å gjennomføre ei undersøking av angstproblematikk i 3.-7.klasse ("Engstelse hos barn og unge"). Alle foreldre til 3.-7.klassingar skal ha fått invitasjon direkte frå forskargruppa, og dei elevane som skal delta må ha med samtykkeskjema på skulen seinast fredag (men helst før, så me ser kor mange som skal ta undersøkinga). Gje beskjed om nokon treng ny kopi av samtykkeskjemaet!
Bakgrunnen for at dette vert gjort i skuletida, er at ulike undersøkingar dei siste åra syner at mange unge i Noreg slit med psykiske vanskar, og det vanlegaste problemområdet er knytt til ulike former for angst. Angst er hemmande både for fagleg utbytte av det som foregår på skulen og på dei fleste andre område i utviklinga til dei som opplever slike vanskar. Skulen har sjølvsagt ei viktig rolle i arbeidet med å førebygge slike problem, og me vil bidra til kartlegging av problematikken i barneskulealder. Det kan sjå ut som neste læreplanrevisjon vil føre med seg ei framheving av at sosiale og emosjonelle ferdigheiter må lærast på same måte som ferdigheter i dei tradisjonelle skulefaga. Allereie kan me sjå ei auke i fokus og tiltak frå sentralt hald, mellom anna får skulane og helsesøstrene i Sogn no skulering i metodar for klasse-/elevsamtalar om ting elevane opplever som kjenslemessig vanskelege.
Her er infoskrivet frå forskarane bak undersøkinga "Engstelse hos barn og unge":
Engstelse hos barn/ungdom - EBU prosjektet - Forespørsel om deltakelse til aktuelle skoler
Bakgrunn og hensikt
Dere inviteres med dette til å delta i et forskningsprosjekt (EBU prosjektet) som undersøker engstelse hos barn og ungdom. Barn/ungdom og deres foreldre ved flere skoler i Sogn og Fjordane blir invitert til å delta i undersøkelsen. Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Vest) er ansvarlig forskningsinstitusjon. Prosjektet er godkjent av den Regionale komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) Vest.
Redsel er en naturlig og viktig følelse. Uten evnen til å bli redd ville vi ikke være i stand til å oppdage og unngå fare. Mange opplever allikevel at redsel kan gjøre det vanskelig å bli med på aktiviteter og gjøre det man vil. På skolen kan dette skje i situasjoner hvor en skal fremføre noe i klasserommet, når man er med andre barn eller når en står overfor nye og ukjente situasjoner. For mange er engstelse noe som går over, mens det for andre kan fortsette å være et problem og bli verre. Angst er det vanligste problemet barn og unge sliter med, og det har sammenheng med hvordan man trives og fungering senere i livet.
Forskningsprosjektet består av en undersøkelse hvor elever og deres foresatte blir bedt om å svare på et nettbasert spørreskjema om engstelse hos barn/ungdom. I tillegg til spørsmål om angstplager vil spørreskjemaet også spørre om andre ting (eks. generell psykisk helse, selvfølelse) som kan henge sammen med og gi oss ny forståelse av engstelse hos barn/ungdom. Undersøkelsen vil også gi oss kunnskap om spørreskjemaene vi bruker for å måle angstsymptomer med. Vi inviterer til deltakelse i undersøkelsen, uansett om eleven er plaget av engstelse eller ikke, og deltakelse i undersøkelsen er frivillig.
Hva innebærer deltagelse i den skolebaserte spørreundersøkelsen?
På de skolene som samtykker til deltakelse vil foreldre til elever i klassetrinnene 3., 4., 5., 6. og 7. få tilsendt informasjonsskriv og samtykkeskjema på forhånd fra forskningsprosjektet. De som samtykker leverer samtykkeskjema via ranselpost. Vi ønsker deretter at alle skoleklasser på skolen får en time til utfylling av et elektronisk spørreskjema der elevene der samtykke foreligger svarer på den nettbaserte undersøkelsen (varighet er en skoletime). Alle foresatte som har samtykket blir bedt om å fylle ut et tilsvarende spørreskjema hjemme via en elektronisk link som de har fått tilsendt i informasjonsskrivet.
Forskningsprosjektet vil trenge assistanse til følgende:
-
Lærere vil få noe merarbeid i form av å samle inn samtykkeskjema, samt å lage en liste over hvilke elever i klassen som foreldrene har samtykket til deltakelse for. Vi vil også be om at lærerne sender en påminner på ukeplanen til elevene om at samtykker må leveres via ranselpost, samt at de er tilstede på den timen undersøkelsen gjøres.
-
Skolen eller kommune vil få noe merarbeid i form av å gjøre tilgjengelig adressene til foresatte i de forskjellige trinn. Det er ønskelig at vi får postadresser til primæromsorgsperson for hver elev. Det er også ønskelig å få tilgang på epost lister hvis de er tilgjengelige, for å sende en påminnelse om undersøkelsen til foresatte. Vi trenger også assistanse til å få tilgang på klasserom med data og internett tilgang slik at undersøkelsen kan gjennomføres med klassene på de aktuelle klassetrinnene.
Mulige fordeler og ulemper
Deltagelse i undersøkelsen innebærer at deltakerne vil bli stilt spørsmål om psykisk helse som kan bli opplevd som følsomme. Dersom vi blir oppmerksomme på elever som får negative reaksjoner etter å ha besvart undersøkelsen vil foresatte kontaktes. I tillegg vil vi gjøre skolehelsetjenesten og rådgivere ved de aktuelle skolene oppmerksomme på at undersøkelsen pågår. I perioden datainnsamlingen foregår vil en psykologspesialist også kunne besvare henvendelser fra deltagere. En nettside med informasjon om hvordan man kan ta kontakt med hjelpeapparatet og linker til relevante hjelpeinstanser og andre viktige nettsider for informasjon vil bli lagt ut på http://uni.no/en/uni-health/rkbu-vest/ebu-prosjektet/
Utfylling i klasseromssituasjon kan skape opplevd press om å delta i undersøkelsen. Derfor vil vi presisere for eleven at deltakelse er frivillig, og elever som ikke vil delta vil få muligheten til å gjøre annet arbeid (eks. lekser) i timen. Det er kun elever der vi har fått samtykke av foresatte til deltakelse som vil bli forespurt om deltakelse i undersøkelsen. En masterstudent vil også være tilgjengelig under undersøkelsen.
Konfidensialitet og godkjenninger
All informasjon som samles inn vil bli behandlet konfidensielt. Informasjonen som registreres blir kun benyttet for å belyse forskningsspørsmål. Alle opplysninger vil bli behandlet uten navn eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. Resultater fra prosjektet vil bli offentliggjort på gruppenivå, det betyr at ingen enkeltpersoner skal kunne gjenkjennes. Prosjektet er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK Vest).
Frivillig deltakelse i spørreundersøkelsen
Deltakelse i undersøkelsen er frivillig. Det verken knytter seg fordeler til det å delta eller ulemper til det å ikke delta. Deltakerne kan uten å oppgi grunn trekke deres samtykke til deltagelse. Alle som deltar i spørreundersøkelsen er med i trekningen av 3 stk Apple IpadMini
Hvem er ansvarlig for undersøkelsen? Undersøkelsen blir gjennomført av en prosjektgruppe med medlemmer fra Uni Research Helse, Regionalt Kunnskapssenter for barn og unge Vest (RKBU Vest). Prosjektleder er Jon Fauskanger Bjåstad, doctor of psychology/psykologspesialist. Prosjektet er finansiert av RKBU Vest. Øvrig prosjektgruppe består av:
-
Bente Storm Mowatt Haugland, forsker II, Uni Research Helse, RKBU Vest
-
Gro Janne Wergeland, stipendiat, Helse Vest
-
Tormod Bøe, forsker II, Uni Research Helse, RKBU Vest
-
Marie Josefine Tallarek, forskningskonsulent, Uni Research Helse, RKBU Vest
-
Synnøve Sæther, forskningskonsulent, Uni Research Helse, RKBU Vest
-
Kirsten Flaten, spesialkonsulent, Helse Førde HF og Høgskulen i Sogn og Fjordane
-
Lars-Göran Öst, professor, Karolinska Institutet/UiB
-
Siri-Lise Solberg Nes, masterstudent Høgskulen i Sogn og Fjordane
-
Siv Anette Slinde Thorsnes, masterstudent Høgskulen i Sogn og Fjordane
-
Doris Christensen, masterstudent, Høgskulen i Volda/ PPT Florø
Med vennlig hilsen
Jon Fauskanger Bjåstad
Forsker, RKBU Vest, Uni Research Helse
Epost: jon.bjastad@uni.no Mobil: 45293852