Mai er også månad for fallskader. Vasking, rydding og fiksing av bustad og uteplass fører til at mange står på ustøe stegar og stolar for å kome opp i høgda.

660 000 mennskjer treng behandling for skadar kvart år. Tal frå Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at skadar i heim- og fritidssektoren kostar samfunnet over 210 milliarder kroner per år.

Dei fleste skader skjer i heimen og nærmiljøet. Difor er det lurt å tenke på moglege farer i din heim, og å gjere det du kan for å førebygge.

Tips frå Skadeforebyggende forum:

  • Mange skal nå finne frem vaser, bunad, norske flagg, bordpynt og annet som er stuet på loftet eller i det øverste skapet. Husk å stå på noe stødig når du skal lete det frem, og hold alltid én hånd på rekkverket når du skal gå den bratte trappen til loftet eller kjelleren.
  • Mai er måneden for vårrengjøring. Vær forsiktig med skadelige kjemikalier og vaskemidler, i verste fall kan du forgifte deg selv eller andre. Se etter svanemerkede produkter neste gang du skal kjøpe vaskemidler, eller bruk effektive og miljøvennlige ingredienser fra matskapet som eddik, bakepulver og sitron.
  • Hagen og uteplassen skal gjøres klar til solfylte dager og lange kvelder. Det innebærer ofte arbeid som utføres høyt oppe, som å rense takrenner, klippe grener på trær, male huset eller vaske vinduene. Pass på at du sikrer deg selv godt når du skal utføre arbeid i høyden.
  • Den norske dugnadsånden setter inn i mai måned, og kan innebære arbeid med risiko for skader. Bruk derfor verneutstyr og hansker når det trengs, og vær oppmerksom på skarpe gjenstander når du plukker søppel.
  • Selv om du ikke skader deg på «ulykkesdagen» kan det være greit å ha førstehjelpsskrinet klart til 17. mai (og sommeren). Ta en sjekk av det du allerede har: har noe gått ut på dato, er det noe som er tomt, har behovene endret seg siden forrige gang? Har du ikke et førstehjelpsskrin? Da er dette en ypperlig dag å gå til innkjøp av det på!